A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнопільська громада
Хмельницька область, Славутський район

Про порядок проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків с/угідь пестицидами

Дата: 27.06.2018 13:27
Кількість переглядів: 817

Порядок проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків с/угідь пестицидами.

Керівники сільгосппідприємств та пасічники повинні дотримуватися правил та положень встановлених Законодавством України та вживати заходів викладених нижче.

Необхідні заходи:

1. Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку, для чого необхідно у ветлабораторію здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань.

2. Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки (Додаток 1), а у випадку кочівлі - у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Додаток 2) (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р за № 737/4958, п. 7).

3. Отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.

4. При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

5. За три дні до проведення обробітку керівник сповіщає пасічників (населення) цієї місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.

6. В разі не дотримання вимог керівник несе кримінальну відповідальність згідно з пунктами 6.2.1., 6.2.11.ДСП 8.8.1.2.001-98 та розділу 5 Держсанправил авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві від 18.12.96, № 382.

Окрім того у випадку отруєння бджіл необхідно провести такі дії:

1. Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно до їхньої сили, виймають в першу чергу медові й пергові рамки, особливо зі свіжо принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.

2. Сім’ї бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім’ї підсилюють.

3. Створити комісію для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб в склад якої входять:

- представник сільгосппідприємства, що проводило обробіток;

- представник ветеринарної медицини;

- представник інспекції захисту рослин;

- спеціаліст санітарно-епідеміологічної станції;

- представник селищної ради або депутат селищної ради;

- господар пасіки та декілька свідків для засвідчення факту отруєння бджіл.

  1. Протягом 24 годин зібрати зразки загинувших бджіл, шматочки свіжого пилку та меду і направити на проведення аналізу.

5. Відбирають зразки загинувших бджіл, шматочок щільника (15x15) з свіжо принесеним нектаром та квітковим пилком. У кожний відібраний зразок вкладають листок з надписом часу та дати відбору, засвідчені підписами членів комісії. Також відбираються зразки рослини, яку обробляли, зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше 10 пакетів, також вкладаючи надпис з часом та датою відбору, засвідчені підписами членів комісії.

6. Складають акти проведеної роботи, які отримують всі члени комісії (окрім свідків).

7. Зразки відібраних проб загинувших бджіл, меду, перги разом з складеним актом направляють в Хмельницьку регіональну лабораторію Держпродспоживслужби за адресою м. Хмельницький вул. Сіцінського, 26 (кожен пасічник користується послугами лабораторій за місцем проживання).

8. Зразки проб відібраних рослин з поля, де проводився обробіток разом з актом направляють в міжобласну контрольно-токсикологічну лабораторію.

Зібрані документи направляють до суду.

Порядок розроблено відповідно до Державних санітарних, Державних ветеринарних правил, Закону України «Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про захист рослин» та Закону України «Про бджільництво».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь